4.6
Rated 4.6 out of 5
4.6 van 5 sterren (op basis van 50 reviews)
Uitstekend70%
Heel goed22%
Gemiddeld8%
Slecht0%
Verschrikkelijk0%

Verrassende croissant trends: van cruffin tot crookies

Verrassende croissant trends: van cruffin tot crookies

Iedereen kent wel het croissantje; een luchtig zoet broodje dat vaak gemaakt wordt op basis van roomboter. Heerlijk voor bij het ontbijt, maar ook als lunch of tussendoortje. Een croissantje kun je ieder moment van de dag eten. Deze zoete verwennerij komt oorspronkelijk uit Oostenrijk terwijl de meeste mensen denken dat de oorsprong van dit broodje in Frankrijk ligt. Hoe dan ook, de croissant blijft een gewild broodje, maar tegenwoordig is de naturel croissant niet langer de enige variant in de schappen. Zo zie je steeds meer verrassende croissant trends verschijnen zoals cruffins, croissant wafels en zelfs crookies. Wat al deze populaire croissant varianten inhouden lees je in deze blog.

croissant muffin

De cruffin

De cruffin; ofwel een mix van een croissant en een muffin, is ooit bedacht in Australië. Het werd pas echt hip toen dit gebakje in de vitrine van een populaire bakker in San Francisco kwam te liggen. Sindsdien is het langzaam in meerdere landen, waaronder Nederland, een populair gebakje geworden. 

Wat maakt een cruffin zo lekker? De perfecte combinatie van flinterdunne luchtige lagen van de croissant en de zachte textuur en smaak van een muffin. Daarnaast worden de cruffins ook vaak nog gevuld met een heerlijke crème of fruitvulling. Zo heb je bijvoorbeeld een cruffin gevuld met gezouten karamel of pistachecrème. Veel Nederlandse bakkers pakken deze trend op en verkopen cruffins. Naast een heerlijk gebakje zijn de croissant muffins ook nog een lust voor het oog. Zeer Instagram-waardig.

De croissantwafel

Het beste van twee werelden; de croissant wafel, oftewel ´croiffles´. Een wafel die gemaakt wordt van croissantdeeg. Wil je zelf een croissant wafel bakken? Dit kun je zowel met zelfgemaakt deeg als kant en klaar deeg maken. Deze heerlijke wafel heeft een bijzondere textuur en is zowel knapperig als luchtig. De buitenkant kleurt mooi goudbruin zoals bij een wafel en de binnenkant blijft zacht en vol van smaak zoals bij een croissant. De croissant wafel kun je op heel veel manieren eten. Zo is het bijvoorbeeld heerlijk te combineren met vers fruit en slagroom, ijs of chocoladesaus. Deze veelzijdige en unieke versie van een wafel is perfect als dessert, maar kan ook zeker als cheat-ontbijtje.

Gevulde croissant

Een croissant met vulling zoals chocolade of amandel bestaat al een tijdje, maar sinds kort zie je de meest bijzondere combinaties. Zo zie je bijvoorbeeld dat de laatste tijd een croissant met pistachevulling erg populair is. En worden er allerlei nieuwe combinaties ontdekt zoals de tompouce croissant. Wat een nieuwe verrassende twist is op het typische Nederlandse gebakje met banketbakkersroom en roze glazuur. Zo wordt croissants kopen een waar feestje!

De crookie

Als je inmiddels een beetje fan bent geworden van nieuwe croissant combinaties dan moet je zeker de crookie eens proberen. Deze nieuwe croissant variant is een ware hit op social media kanalen zoals TikTok en Instagram. De crookie is dé perfecte combinatie van een croissant en een chocolate chip cookie. Dit heerlijke gebakje is bedacht door een bakker in Parijs die plotseling bedacht om een croissant te vullen met koekjesdeeg. Zo was de crookie geboren en het werd direct een groot succes. Al snel volgde er steeds meer bakkers en tegenwoordig is de crookie wereldwijd te scoren als overheerlijk tussendoortje.

Zoals je hierboven hebt gelezen kun je eindeloos lekkere combinaties maken met de croissant. Of je nu houdt van een zoet gebakje of liever experimenteert met hartige vullingen; de mogelijkheden zijn eindeloos. Wellicht worden er de komende jaren nog meer creatieve croissant combinaties gelanceerd en blijft deze trend nog even voortduren. Wij zijn in ieder geval benieuwd welke tongstrelende combinaties de toekomst nog gaan brengen.