Bananen pannenkoeken ontbijt
Het is bijna Nationale Pannenkoeken dag, daarom delen wij een heerlijk recept van gezonde pannenkoeken. Bananen pannenkoeken kan je perfect eten als gebalanceerd ontbijt. Deze variant van pannenkoeken is veel gezonder dan de klassieke variant en ook nog eens heerlijk zoet. Het wordt gemaakt van onder andere banaan en havermout en het is heel makkelijk zelf thuis te maken. Het bestaat uit maar 3 ingrediënten en dit gerecht staat binnen 10 minuten op tafel. Vier met ons Nationale Pannenkoeken dag op 18 maart en maak iedereen jaloers met dit heerlijke en snelle ontbijtje.
1 persoon, bereidingstijd 10 minuten
Ingrediënten
1 rijpe banaan
1 ei
40 gram havermout (vlokken of fijngemalen)
kokosolie
Wat heb je nodig?
vork
koekenpan met antiaanbaklaag
mengkom
soeplepel
staafmixer (alleen bij pannenkoeken met fijngemalen havermout)
Hoe maak je bananen pannenkoeken (met havermout vlokken)
Prak de banaan met een vork in de mengkom tot moes. Klop het ei met de moes van banaan. Voeg de havermout vlokken toe. Meng het geheel goed tot een gelijk mengsel. Doe een eetlepel olie in de pan. Voor een gezonde oliesoort kan je kiezen voor kokosolie, ook olijfolie of zonnebloemolie zijn geschikt. Verhit de pan op middelhoog vuur. Pak de soeplepel en schep het gehele beslag in de pan. Zorg dat het beslag volledig verdeeld is over de pan en de hele pan bedekt. Mocht het beslag moeilijk te verdelen zijn, wrijf dan het beslag gelijkmatig met de lepel over de bodem van de pan. Bak de bananen pannenkoek aan beide kanten goudbruin en gaar. Dit duurt gemiddeld zo’n 5 minuten. De bananen pannenkoek is nu klaar.
Heb je iets meer tijd ’s ochtends? Kies dan eens voor bananen pannenkoeken met fijngemalen havermout. Dit kost meer tijd maar dan heb je wel zachtere pannenkoeken.
In principe maak je een bananenpannenkoek met fijngemalen havermout hetzelfde als een pannenkoek gemaakt met havermoutvlokken. Het verschil is echter dat je eerst de havermoutvlokken fijn dient te malen. Dit kan je doen door de havermoutvlokken in een mengkom met een staafmixer te malen. Daarna maak je de mix zoals hierboven beschreven. Meng de havermout met het ei en de geprakte banaan. Bak de mix vervolgens 5 minuten in een koekenpan met een eetlepel olie gaar. Tip: serveer de pannenkoek op een opgewarmd bord, zo blijft de pannenkoek langer warm en lekker.
Toppings en variaties
Bananen pannenkoeken naturel zijn op zich al een heerlijk ontbijt. Toch kan je het nog lekkerder maken. Met verschillende toppings en variaties maak je het net even een stukje specialer. Zo kan je bijvoorbeeld kwark of yoghurt over de pannenkoek doen. Dit zorgt niet alleen voor meer eiwitten en een langer vol gevoel, maar ook voor een lekker smaakje. Daarnaast kan je als gezonde topping ook fruit toevoegen. Kies voor bijvoorbeeld rood fruit zoals aardbeien of voor mango voor een tropische twist. Houd jij meer van hartig eten? Smeer de pannenkoek in met een laagje pindakaas. Dit maakt de pannenkoek iets minder zoet en zorgt voor een toevoeging van gezonde vetten. Als laatste kan je de pannenkoek af maken met kokossnippers of honing voor de finishing touch.
Liever ontbijt bestellen?
Heb je honger gekregen van dit heerlijke recept, maar heb je niet zoveel tijd en zin om zelf ontbijt te maken? Laat dan eens een heerlijk luxe ontbijt bezorgen. Laat je verwennen door een mix van heerlijke verse broodjes en verschillende soorten beleg. Of kies voor een heerlijk zoet stuk bananenbrood traktatie om tijdens het ontbijt van te genieten.