Gezonde lunchbox recepten voor kinderen
Naar school, een dagje uit of lekker picknicken; het is belangrijk dat de kids gezond eten. Het kan soms lastig zijn om de kinderen een gezonde lunch en tussendoortjes mee te geven. De meeste kant-en-klare producten zijn niet zo goed voor je en daar wordt het niet makkelijker door. De beste optie is om zelf een lunchbox samen te stellen met verse producten. Zo eten de kinderen ook gevarieerd en voedzaam als ze buitenshuis zijn. Wij geven je tips voor een gezonde lunchbox.
Broodtrommel uit de kast
De broodtrommels worden weer uit de kast getrokken, want het is tijd om ze lekker en voedzaam te vullen. Het kan handig zijn om te kiezen voor een broodtrommel met vakjes, zodat je verschillende soorten voedsel erin kan stoppen. Maak er een leuke verrassing van voor de kids en denk eraan; ze moeten het ook echt op gaan eten. Als het niet in de smaak valt, dan laten ze het vaak gewoon liggen en dat willen we al helemaal niet. Denk er dus ook aan dat het niet alleen gezond is, maar dat je kinderen het ook lekker vinden.
Het kan slim zijn om jouw kind hierbij te betrekken. Geef verschillende mogelijkheden en dan kan hij/zij zelf kiezen. Dat vinden ze vaak fijn. Er zijn verschillende eetmomenten. Zo is er de ochtendsnack: de pauze rond 10 uur waarbij de kinderen tijd krijgen om wat te eten en drinken. Geef hierbij een tussendoortje zoals groente of fruit en wat te drinken. Daarnaast is er natuurlijk de grote lunchpauze, waarbij je bijvoorbeeld brood, crackers of wraps mee kan geven. Als ze in de middag nog buitenshuis zijn, dan kun je nog iets extra meegeven.
Ochtendsnack
Ook voor kinderen is het belangrijk om voldoende groente en fruit binnen te krijgen. Aangezien niet alle kinderen makkelijk groente en fruit eten, is het beter om het te verspreiden over de dag. Anders wordt het met grote porties groente een lastig verhaal tijdens het avondeten. Daarom is het slim om het koekje als ochtendsnack over te slaan en die in te ruilen voor groente of fruit. Een paar voorbeelden:
Fruitsalade
Het voordeel van een fruitsalade is dat het makkelijk te eten is voor kinderen en dat het aantrekkelijker is dan bijvoorbeeld een appel. Snijd hiervoor vers fruit en hussel het door elkaar in de lunchtrommel. Kies bijvoorbeeld voor: appel, banaan, peer, kiwi of druiven.
Fruit-groente spiesjes
Als je er een feestje van wil maken kun je groente en fruit (in vormpjes) snijden en die aan een spiesje doen. Dit ziet er erg leuk uit en is nog eens gezond en lekker ook. Je kunt hierbij ook groente en fruit combineren.
Gedroogd fruit
Stop in de broodtrommel gedroogd fruit zoals rozijntjes of bijvoorbeeld dadels. Niet elk kind is hier fan van, maar je kunt het tenminste proberen. Doe hier ook eens iets hartigs bij zoals blokjes kaas, crackertjes of noten.
Zoete groentemix
Maak een gezellige mix van verschillende soorten (zoetige) groente. Denk hierbij aan cherrytomaatjes, paprika in verschillende kleuren en komkommertjes.
Voor de lunch
Het ene kind eet meer dan de ander en dat is dan ook iets om mee te experimenteren. Als je merkt dat de broodtrommel helemaal leeg is, dan kun je er misschien nog wat bij stoppen. Als er altijd wat overblijft, dan is het waarschijnlijk te veel.
Volkoren brood
Je kunt natuurlijk gewoon een broodje smeren. Doe hier dan bijvoorbeeld 100% Pindakaas op (met banaan als topping), plakjes kaas met komkommer, (zelfgemaakte) jam, appelstroop of iets anders hartigs zoals hummus. Experimenteer dan eens met wat toppings zoals groente of fruit voor de afwisseling.
Crackers of rijstwafels
Crackers of rijstwafels zijn wat lastiger, omdat je ze niet van tevoren kunt beleggen. Je kunt natuurlijk wel plakjes kaas of een klein bakje met smeersel mee geven. Dan kan hij/zij zelf beleggen of dippen. Ook lekker met wat extra groente of fruit ernaast/erop.
Wraps
Voor de afwisseling is een wrap ook erg leuk en lekker. Smeer er bijvoorbeeld wat hummus of zuivelspread op en beleg met lekker veel groente. In kleine stukjes snijden en je hebt een feestje in de broodtrommel. Hier kan ook veel mee gevarieerd worden.
Baksels
Bak je zelf graag? Maak dan eens gezonde baksels zoals bananenbrood of bananenpannenkoekjes. Omdat het meestal vrij zoet van smaak is, valt het goed in de smaak bij de kids.
Drinkbeker
Dan hebben we natuurlijk nog de drinkbeker! Die kun je uiteraard vullen met water, maar niet alle kinderen drinken dat goed. Probeer zo min mogelijk pakjes drinken mee te geven, want hier zit meestal veel suiker in. Je kunt beter zelf fruitwater maken met vers fruit of een beker melk, een vers sapje of smoothie meegeven.
Lekker thuis
Als jullie lekker thuiskomen na een lange schooldag, dan is het natuurlijk ook tijd voor een lekkere snack. Duiken jullie samen de keuken in om wat te maken? Bak dan samen deze peanutbars met chocolade of probeer eens om zelf ijs te maken. Dat is nog eens een leuke besteding van de middag!